Robert Luts


Tenor

Contact details

Robert Luts (tenor) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar hij naast het aggregaat in Muziekpedagogie tal van prijzen behaalde met als bekroning in 1992 het Hoger Diploma Zang met Onderscheiding en de Master Zang.
Daarna vervolmaakte hij zich in de operaklas van het Conservatorium te Maastricht (1994) en liet hij zich hij coachen door Henk Smit (Nederland).

Tot zijn repertoire behoren de rol van "Tamino " (Die Zauberflöte ), "Fenton" (Die Lustige Weiber), "Silango " (Le Cinesi (Glück)), "Blaise " (L'arbre enchanté (Glück)), "Novice " (Billy Budd), "Acis and Galathea" G.F. Häendel, "Harry" (La Fanciulla del West). Ook moderne werken zoals "Achilleus" van Wim Hendrickx.

Hij gasteerde o.a. in de Muntschouwburg Brussel, Opera Zuid Maastricht, Vlaamse opera i.s.m. kameropera "Transparant" Antwerpen en werktesamen met vele ensembles en dirigenten zoals Holland Boys Choir, L'ensemble "Les Musiciens" Luxembourg o.l.v. Pierre Cao, Northern Simfonia o.l.v. Christian Zaccharias, VRO o.l.v. Michel Tilkin, P. Schollaert, F. Heyerick, Andreas Steuer e.a. Zo was hij reeds te gast op het Festival van Vlaanderen en festivals in San Sebastian, Annecy, Genève, Amsterdam, Essen(D), Düsseldorf, Parijs, Nantes, Lüneburg, Antwerpen, Brussel, Den Haag, 's Hertogenbosch, Münster(D), Londen, Avila(Sp), Newcastle en Carlisle.

Tot zijn discografie behoren opnames Matthäuspassion van J.S. Bach te Amsterdam (Concertgebouw), werken van Beethoven, Britten, Mendelssohn, Mozart, C. Orff, V. Thomson (operafragmenten uit "The Mother of Us All"), opnames voor Klara, CD met liederen van L. Hulshagen (1999), Vlaamse liederen van S. en V. Nees, J. Duyck en P. Steegmans. Recent nog finaliseerde hij een CD-DVD-opname van de Matthäuspassion (evangelist) van Bach met The Netherlands Bach Collegium en Holland Boys Choir. Voor het Lied werkt hij samen met pianisten Helene Luyten en Willy Appermont. Naast al deze activiteiten is hij ook lid van het vocaal ensemble 'Vocamabile', dat zich toelegt op de traditie van het romantische zangkwartet en moderne composities. Was docent aan het Stedelijk Muziekconservatorium te Hasselt.