Helene Luyten


Piano

Contact details

Helene Luyten (piano) is laureaat van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen, waar zij een Eerste Prijs Piano behaalde bij Eugène Traey. Aan het Koninklijk Muziek-conservatorium van Brussel behaalde zij het Hoger Diploma Piano bij Eduardo Del Pueyo, en een Hoger Diploma Kamermuziek bij Arie Van Lysebeth.
Zij ging zich verder vervolmaken in de Muziekkapel Koningin Elisabeth te Argenteuil bij Eduardo del Pueyo en bij Josef Raieff aan de wereldberoemde Juilliard School te New York, waar zij de Graduate Status bekwam. Naast piano studeerde zij er ondermeer kamermuziek voor twee piano's, pianopedagogie, hedendaagse muziek, muziekgeschiedenis, pianoliteratuur.
Zij volgde zomercursussen bij Frederik Gevers, Noël Lee, Naum Sluszny, Pavel Stepan en Pierre Bartholomée, en een liedinterpretatiecursus bij de Engelse tenor Peter Pears. Was docent Liedinterpretatie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.
In 1990 richtte zij het kamerensemble Kassiopeia op. Thans maakt zij deel uit van het nieuw opgerichte ensemble Vocamabile, een vocaal kwartet met piano dat zich toelegt op de traditie van het romantisch zangkwartet.
Ze vormt tevens een duo met tenor Robert Luts en bariton Bruno De Jonghe